Gondolatok a gitár gyakorlásról

Azt gondolom – és ezzel nem mondok újat – a mindennapi gyakorlás alapvetően fontos a zenetanulásnál.A kezdő növendékeimnek azt szoktam mondani, hogy napi fél órás gyakorlással és itt a hangsúly a MINDENNAPI szón van komoly haladást lehet elérni a gitártanulásban. Természetesen ha valaki többet tud ráfordítani azt nem beszélem le róla, de ezt javaslom minimum tervként.

Sokkal hatékonyabb ez a fajta beosztás mintha ugyanezen heti 3,5-4 órát egyben vagy két, három nagyobb részletben teljesíti valaki. Ráadásul az elején nehéz is érdemben kihasználni az ennél sokkal nagyobb időintervallumot, valamint a koncentrációt is nehéz fenntartani ennél lényegesen nagyobb időtartamra ha valaki teljesen kezdő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki ezt a “menetrendet” követi az később képes lesz hatékonyan növelni ezt az időmennyiséget hiszen nyilván ahogy a tanulmányokban előrehaladunk ez szükséges lesz a további fejlődéshez.

A magánoktatás egyik feladata az is hogy ezt tudatosítsa a növendékben.  Nyilván ehhez komoly önfegyelemre lesz szükség valamint fontos a gyakorlás “minősége” is amiről egy későbbi időben szeretnék megosztani néhány gondolatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*