Gitár

gitározás, gitár oktatás, Budapest, kotta, lecke, tanítás, óraA klasszikus gitár vagy spanyol gitár a húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. A gitárnak ez a válfaja a 19. század folyamán nyerte el ma ismert formáját, elsősorban spanyol hangszerkészítők munkájának eredményeként.

Ez az a hangszerváltozat, amelyen klasszikus zenét játszanak, de sok ország népzenéjének, társasági zenéjének is fontos kelléke, és napjaink könnyűzenéjében, műkedvelő muzsikálásában is fontos szerepet kap.

Jellemzően minden gitár fogólapos pengetős hangszer, dobozszerű felépítésű, kávával összekötött tetővel és hátlappal rendelkezik, nyaka a testtől élesen elkülönül, hathúros, melyeket kvartokra (és nagytercre) hangolnak. A klasszikus gitárt a többi gitárféleségtől megkülönböztető legfontosabb jegye, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből, vagy újabban ahhoz hasonló tulajdonságú szintetikus vagy más, a fémeknél kisebb sűrűségű anyagból készülnek.

A húrok viszonylag nagyobb átmérője, ugyanakkor kisebb feszítettsége a hangszer konstrukciójára, játékmódjára is kihat. A klasszikus gitárt nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel vagy ujjbeggyel pengetik, így a ritmikus akkordjáték (rasgueado) mellett – a klasszikus koncertzene igényeinek megfelelően – többszólamú dallamjátékra (punteado) is alkalmas.

11 hozzászólás:

 1. Thanks Laci for the great lessons…I will take more when I am in Budapest again

  Can we doo Skype lessons????

  Tim

  • Kedves Ottilia!
   Megtisztel Bizalmával emailban fogom keresni.
   Üdvözlettel Töttös László

 2. I am looking for a Classical Guitar teacher near Horsham, West Sussex. Are you planning to return in the near future ? If not I’d be greatful if you could suggest any local tutors to above email.

  Many thanks
  Graham

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*